Home
Vogelhobby



Een inktvis belangrijk voor onze vogels?



Wat heeft dit dier van doen met onze vogels?
Dit is een veel voorkomend dier aan de Nederlandse en Belgische kust, vooral in de open wateren als Noordzee en Oosterschelde. Hij kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.


Het zijn echte nachtdieren Hij heeft pigmentcellen in zijn huid zitten waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen. Meestal gaan ze daarom goed op in de achtergrond maar tijdens de paring verschieten ze snel van kleur en zijn vaak wit als ze boos zijn. Een sepia heeft geen botten, alleen een interne skeletschelp. Deze schelp, bekend als zeeschuim of het knaagspeeltje in de kanariekooi, spoelt zeker in de zomer volop aan op de Nederlandse en Belgische stranden.
Het is de sepia, of zeekat (sepia officinalis).
Het is een eetbare soort die vooral in de streken rond de Middellandse Zee wordt gevist en gegeten. Sepia is ook de naam van een kleurstof die gewonnen wordt uit dit dier.
Zeeschuim dus.
De inwendige schelp van de zeekat (zeeschuim) wordt ook door onze vogels gegeten.


In de poreuze schelp zit kalk die de vogels nodig hebben bij het leggen van eieren en voor hun bloedsomloop.
Een treffend voorbeeld is onderstaande schelp, waar in dit geval kapoetsensijzen hun nut van hebben.
Let op de fijne ribbeltjes, waarmee men kan zien hoe het kleine snaveltje van deze sijzensoort telkens een klein deeltje (naar behoefte) opneemt en wat voor een regelmatig patroon dat op de schuimkant van de schelp achterlaat!